01 februari 2021

Belastingvoordeel voor groene daken en gevels

Auteur: Team Oosterhout SDG Lokaal
Bedrijven kunnen met belastingvoordeel investeren in klimaatadaptieve en milieuvriendelijke maatregelen als MIA en Vamil. In 2021 zijn daar twee investeringen bij gekomen: groene daken en groene gevels bij woningen.

Wat zijn Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Vamil?

Een ondernemer die gebruikmaakt van de MIA hoeft minder belasting te betalen.  Wanneer je geld uitgeeft aan een klimaatadaptief bedrijfsmiddel of een milieuvriendelijke techniek kun je een deel daarvan aftrekken van de wenst met behulp van de MIA.

Bedrijfsmiddelen zijn alle investeringen in je onderneming die niet bedoeld zijn om te verkopen maar die jij voor je bedrijf nodig hebt: een bedrijfspand, gereedschap of een auto. Ook met milieuvriendelijke, innovatieve of klimaatadaptieve technieken kun je voor de MIA in aanmerking komen.

Vamil betreft een willekeurige afschrijving van milieu-investeringen. Normaal gesproken moet je de kosten van een investering over meerdere jaren van je winst afschrijven. Met de Vamil als bedrijf in het jaar dat het jou uitkomt maximaal 75 procent van de kosten van een milieuvriendelijke en klimaatadaptieve investering van de winst afschrijven. Je kunt dus zelf bepalen hoe snel of hoe langzaam je dat doet en dat kan je veel geld schelen.


Twee interessante groene maatregelen

Klimaatbestendige woningen en panden, interessant voor bedrijven en woningcorporaties, twee groene opties die mogelijkheden bieden: 

Een groen dak: vangt regenwater op en dit gaat wateroverlast tegen, bovendien bevordert het de biodiversiteit en kunnen de planten op het dak de lucht zuiveren.

Een groene gevel: deze zuiveren de buitenlucht, isoleren een pand en zorgen voor koelte tijdens warme zomermaanden. Ook deze gevels zijn natuurlijk bijzonder vriendelijk voor vogels, vlinders en bijen.

Op de Milieulijst 2021 en de online tool van de Milieulijst lees je welke investeringen via deze regelingen in aanmerking komen voor belastingvoordeel.