11 december 2020

Eet met je hart!

Auteur: Gemeente Oosterhout/Exito
Prachtige SDG-doelen bij elkaar! Eet met je hart-campagne van de Stichting Met je hart en diverse ondernemers binnen Oosterhout, brengt duurzame doelen in de praktijk! 
Al jaren organiseert Stichting Met je hart de landelijke campagne ‘EET met je hart’. Restaurantgasten wordt gevraagd €1 te doneren, waarmee de stichting ontmoetingen tussen eenzame ouderen organiseert. In coronatijd zoekt de stichting naar andere manieren om thuiszittende ouderen te steunen. In Oosterhout wordt nauw samengewerkt met ondernemers, met speciale acties en zelfs een kerstfilm.

Minder donaties

Desiree Hable, voorzitter van de stichting in Oosterhout, ziet dit jaar minder donaties binnenkomen omdat restaurants gesloten zijn. “Daarom ondernemen we andere acties. Voor restaurants waar je kunt afhalen, is er een flyer gemaakt met een QR-code waarmee mensen kunnen doneren.” Een win-win situatie, want ook de noodlijdende horeca wordt gesteund. En het blijft niet bij restaurants. Hable: “Ook veel foodondernemers doen mee. Van bakkers met een donatiepot op de toonbank, tot Wijnhuis De Blauwe Camer bijvoorbeeld.”


Enorm begaan

Tessa Ritzen, eigenaar van Wijnhuis De Blauwe Camer is enorm begaan met de ouderen. “Veel van onze gasten zijn oudere mensen, die regelmatig een kopje koffie kwamen drinken. Daarom is het zo mooi dat we juist hen met stichting Met je hart een hart onder de riem kunnen steken. Het is zo simpel; wie heeft er nou niet een euro in zijn jaszak? Zo kun je van iets kleins iets groots maken.”
 
Ritzen is trots op haar personeel, dat gasten extra attendeert op de flyer om te doneren. “Het is fijn om iets te kunnen dóen, want in eerste instantie voelde ik me als ondernemer super nutteloos. Een vriendin van me, met een lunchzaak in Breda, stelde voor om te gaan koken in het ziekenhuis. We hebben toen vijf weken lang gratis maaltijden gekookt voor het zorgpersoneel. Toen ik hun emotionele verhalen hoorde, gaf het veel voldoening om te kunnen helpen.”
 
“Normaal werken we heel hard en toen viel alles stil. Dan is het fijn om weer iets om handen te hebben en mensen blij te maken.” Het heeft Ritzen persoonlijk veel gebracht. Ook ziet ze dat iets kleins al het verschil kan maken. “Mijn moeder kreeg een kaart van een collega en haalde daar zoveel uit. Maar van geven word je net zo blij.”


Kerstfilm

Ook is de stichting druk met andere acties, zoals vrijwilligers die rondom 5 december ouderen bezochten met wat lekkers en een mooi gedicht voor Sinterklaas. Er wordt vaker gebeld, of een kaartje gestuurd. Een hoop werk, maar de moeite waard. “De ouderen zijn blij met de extra aandacht. Daarom maken we dit jaar ook een kerstfilm met omroep OMTS. Vol interviews met ambassadeurs van de stichting, maar ook met mooie muziek. De film wordt in de laatste week van december uitgezonden.”
 

Doe mee!

100% van alle 'EET met je hart'-donaties wordt lokaal besteed aan ontmoetingen voor eenzame ouderen in de lokale horeca. “Op die manier helpen we niet alleen ouderen, maar ook onze lokale ondernemers. Door nu mee te doen, kunnen we ook na corona weer terecht bij onze (food)ondernemers.”