Een ‘slechte start’ leidt tot ongelijkheid
Volgens René Sielhorst, oprichter van It’s My Life en initiatiefnemer van Fitcoins kun je de rest van je leven last hebben van een slechte start. René, van oorsprong docent lichamelijke opvoeding, is het bedrijfsleven ingerold én startte 30 jaar geleden met bedrijfsfitness bij het Ministerie van Volksgezondheid. Daar hield hij zich bezig met mensen die al sportief waren. Hij besloot zijn focus te verleggen en zijn voldoening te gaan halen uit de begeleiding van mensen die minder affiniteit hebben met sport. Hij combineerde zijn ervaringen met moderne technologie en ontwikkelde een eigen beweegprogramma ontwikkeld: Fitcoins. Een laagdrempelig concept dat bij mensen binnenkomt.
Verleiden tot gezond gedrag
Verleiden tot gezond gedrag is lastig als mensen ervoor moeten betalen. ‘Daarom hebben we het omgedraaid. Fitcoins verdien je door je gezond te gaan gedragen. Je leven wordt aangenamer en je wordt gemotiveerd om telkens een stapje extra te zetten’, vertelt René. Theoretisch opgeleide mensen met een meer dan modaal inkomen blijken meer gezonde levensjaren te hebben en een 8-10 jaar langere levensverwachting dan Nederlanders die praktisch zijn opgeleid en een lager inkomen hebben. Inkomen en opleiding blijken een belangrijke voorspeller voor gezondheid en levensverwachting. We willen maatschappelijke ongelijkheid voorkomen en proberen met Fitcoins invloed uit te oefenen en mensen mee te krijgen. We laten ze de gezonde voordelen ervaren, bieden hen een beloning als ze er zelf wat voor doen. Dat geeft voldoening! Ze creëren hiermee hun eigen duurzame ecosysteem en iedereen moet mee kunnen doen
Bedrijven doen ook mee!
Volgens René lukt het alleen er een succes van te maken als je er een commercieel model aan koppelt. ‘We willen duurzame projecten uitrollen en kijken naar de lange termijn, dat lukt niet als je afhankelijk bent van subsidies. Door bedrijven te laten betalen voor een eigen Fitcoin- programma voor medewerkers is er budget beschikbaar. Dit budget gebruiken we om ons te richten op mensen waarvoor een gezonde leefstijl minder vanzelfsprekend is’, aldus René.Iedereen maakt evenveel kans op mooie beloningen. Door veel te lopen of fietsen - wat objectief gemeten wordt via je smartphone - verzamel je ‘coins’. Extra coins verzamelen kan ook door je kennis en kunde bij te houden via te volgen webinars of deel te nemen aan activiteiten die in Oosterhout door de buurtsportcoaches van Moove worden georganiseerdDoor deelname draagt een bedrijf bij aan een gezondere samenleving, investeert in de gezondheid van personeel en helpt niet alleen medewerkers maar ook anderen indirect aan een betere levenswijze.
Toekomstplannen
Over de toekomst is René helder: ‘We willen gestaag groeien. Succesvol ben je alleen als je een project gedegen uitrolt en perspectief biedt. Er zijn genoeg andere steden die willen starten, maar we breiden stap voor stap uit. Een mooi voorbeeld is SuperSociaal in Helmond, een supermarkt voor minima. Met een pasje dat mensen van de gemeente krijgen, kunnen ze winkelen tegen inkoopprijs. En als ze de app downloaden kunnen ze met Fitcoins voor gratis groente en fruit sparen. Er is zo veel mogelijk. We willen geen hype vormen. Ons doel is een duurzame community creëren’.
Doe mee!
Spreekt dit project je aan en wil je bijdragen met een product of kortingsactie? Misschien heb je een toffe stageplek of andere aanbod? Neem dan contact met ons op! Aanmelden als bedrijf en zelf meedoen met een eigen Fitcoin-programma kan natuurlijk ook!