21 januari 2022

Politiek vraagt 200 Brabanders advies over betaalbaarheid duurzame warmte

Auteur: Oosterhout SDG Lokaal
Wethouder Marcel Willemsen roept Oosterhouters op zich aan te melden voor de bijeenkomsten met de titel ‘Brabant Praat over betaalbare energie’. 
Advies gevraagd
In een reeks bijeenkomsten met de titel ‘Brabant Praat over betaalbare energie’ gaan 200 Brabanders de politiek advies geven over de energierekening van de toekomst. Ook inwoners van de gemeente Oosterhout zullen hiervoor een brief op de mat krijgen. Via loting wordt de groep mensen samengesteld. Brabant Praat is een initiatief van de Energieregio West-Brabant: één van de 30 energieregio’s in Nederland die werken aan de Regionale Energiestrategie (RES).

Betaalbaarheid en keuzevrijheid


Voor het advies komen de inwoners eenmalig bij elkaar. Zij horen wat de plannen zijn in de regio rondom de energietransitie. De overheid wil dat er in 2050 geen aardgas meer gebruikt wordt in Nederland. Waar onze warmte vandaan komt, gaat dus de komende jaren veranderen. Het credo ‘haalbaar, betaalbaar en keuzevrijheid’ komt in veel energieplannen terug. Maar wat is betaalbaarheid? Welke keuzes willen mensen eigenlijk hebben? En wat mag keuzevrijheid kosten? Daarover gaan de inwoners met elkaar in gesprek en formuleren een advies richting de politiek.  Désirée Brummans is voorzitter van de stuurgroep RES West-Brabant en wethouder bij gemeente Moerdijk. Ze licht toe: “Het is belangrijk dat de nieuwe warmte te betalen blijft. En dat mensen vrij kunnen kiezen tussen de verschillende soorten nieuwe warmte. Daarover willen wij graag met mensen uit de regio in gesprek. Dat doen we een diverse groep mensen. Zo horen we de stemmen die anders zachter klinken of niet gehoord worden.” 

Persoonlijke uitnodiging


De Energieregio heeft een willekeurige selectie gemaakt van postcodes en huisnummers in de regio. Deze 10.000 huishoudens ontvangen een persoonlijke uitnodiging voor ‘Brabant Praat’. De uitnodigingen zullen rond 25 januari op de deurmat vallen. Alleen mensen die een uitnodiging hebben ontvangen, kunnen zich aanmelden. Uit alle aanmeldingen worden de 200 definitieve deelnemers geloot. Tijdens een van de zes bijeenkomsten in februari en maart gaan ze met elkaar in gesprek en komen zo tot een advies. 

Gemeente Oosterhout vindt betaalbaarheid een belangrijk uitgangspunt

Ook bijna 600 inwoners uit de gemeente Oosterhout zullen een brief op de mat krijgen. Wethouder duurzaamheid Marcel Willemsen roept deze mensen op zich vooral aan te melden: “Het is belangrijk dat wij als Oosterhouters onze stem laten horen over betaalbare energie en duurzame warmte, nu en in de toekomst. Want ook in Oosterhout bereiden we ons voor om stappen te zetten op weg naar aardgasvrij wonen. Betaalbaarheid van de alternatieven voor aardgas voor inwoners is een belangrijk uitgangspunt in de Transitievisie Warmte die de raad heeft vastgesteld. Dus de mening van Oosterhouters horen wij graag.” 

Volgen

Via de websites is ‘Brabant praat over betaalbare energie’ vanaf half februari te volgen; www.brabantpraat.nl en www.energieregiowb.nl