17 januari 2022

Start-ups en ongelijkheid


Lees hier het volledige interview dat we hadden met Roland Rutten van 2R Enterprises. Over ongelijkheid en wat dit inhoudt voor start-upondernemingen.
  • Kun je in het kort toelichten wat 2R Enterprises doet en waarom je start-ups onder de aandacht wilt brengen als het gaat om SDG10?
2R Enterprises is specialist in het ontwikkelen van nieuwe producten, diensten en start-ups. Concreet betekent dit dat wij een idee (vaak drie regels) krijgen van een opdrachtgever en ons team gaat zorgen dat er een volwaardig concept uitrolt geschikt voor de markt. Ik wil graag start-ups onder de aandacht brengen omdat vaak de nieuwe generatie ondernemers veel meer bezig zijn met de SDG’s en de effecten van onze manier van leven. Op dit moment gaat de focus nog te veel naar de gevestigde groep ondernemers die vooral moeten switchen naar een nieuwe manier van werken, terwijl de start-ups in kernwaarden al vaak verbonden zijn aan een SDG.

  • Waar denk je met jouw kennis en ervaring een bijdrage aan te leveren en ongelijkheid onder start-ups te verkleinen?
De afgelopen jaren heb ik binnen bedrijven en de overheid goed kunnen zien hoe er gekeken wordt naar start-ups en welke strategieën goed werkten en welke niet. Met mijn kennis en ervaring als ontwikkelaar en accelerator van diverse start-ups wil ik zorgen dat elke start-up een eerlijke kans krijgt en trots durft te zijn op hun missie voor de toekomst.

  • Op welke manier dragen start-ups qua gedachtengoed anders bij aan duurzame bedrijfsvoering dan bedrijven die langer bestaan?
Veel start-ups en jonge ondernemers hebben een andere opvoeding gehad en gebruiken vele bronnen als inspiratie. Ze zien video’s vanuit de gehele wereld hoe het daar de mensen het vergaat en hoe bedrijven omgaan met de omgeving. Het is voor veel ondernemers een trigger om met een plan te komen om de wereld iets beter achter te laten, in Nederland maar ook bijvoorbeeld in India. Deze manier van denken is vaak nieuw en verfrissend, soms maar voor de helft geschikt voor uitvoering, maar toch erg leerzaam om mee te nemen.  

  • Welk bedrijf heeft jou het meest verrast op gebied van duurzaamheid afgelopen jaar?
Ik ben zelf erg enthousiast over You Lucky Bird, een bedrijf die van koffiedrap strakke koffiekopjes maakt. En in dit geval zijn het ook niet het stereotype jonge ondernemers, maar twee oudere heren met een missie: circulair aan de slag met koffie. Het is een eyeopener dat elke startup zoveel waarde kan leveren, hoe oud je ook bent. Erg tof! 

  • Op welk gebied en hoe zouden start ups meer geholpen moeten worden om gelijke kansen bij de start te hebben?
Het zou fijn zijn als het bedrijfsleven en gemeentes veel meer kansen bieden aan een startup wat niet bestaat uit een kleine pilot, maar uit een volwaardige opdracht. Ik zie nog te vaak dat startups een beetje worden gezien als een speelplaats met een groep jongeren, maar de meeste startups bestaan uit experts en ervaringsdeskundigen met een missie die wat verder ligt dan de normale gang van zaken binnen de markt. Stoppen dus met de stereotype vooroordelen en biedt volwaardige kansen.   

  • Welke website of blog raad je startups en ondernemers aan ter inspiratie voor duurzame tips & tricks aangaande bedrijfsvoering?
Aanrader is MTSprout dat zich volledig focust op de startup-wereld. Elke week ontdek ik weer toffe concepten en ondernemers die zoveel passie hebben voor hun missie en doelen. Ook voor mij blijft deze super leerzaam en inspiratievol.  

  • Wat zou je in 2022 zelf willen bereiken binnen Oosterhout en Vietnam? 😉
Dit jaar gaan we een nieuwe vestiging openen in Vietnam en willen we doorgroeien in Nederland en Zwitserland. We zien dat in Azië heel veel op gang komt op het gebied van ondernemen en dat vele Europese bedrijven naar Vietnam komen om hun producten te produceren. We willen daar zorgen dat de trends en duurzame ontwikkelen ook tot hun recht komen en dat we mee kunnen helpen aan betere omstandigheden voor de werknemers.  

Wil je in contact komen met Roland? Bel +31(0)6 41 61 26 28 of bezoek hier zijn profiel!