29 maart 2021

SDG-partner Carwash 't Vosje wast duurzaam

Auteur: Ilse Wick
Het logo van Carwash ’t Vosje zegt meer dan je denkt, en wel over duurzaamheid. De vlinder staat centraal voor een schone omgeving. Het is een van de speerpunten van dit familiebedrijf dat na meer dan 20 jaar bedrijvigheid nog steeds bij elke behandeling gehandhaafd blijft. Carwash ’t Vosje is opgericht door Heidi en Ruud Visser in Etten-Leur. Na jaren ondernemerschap zijn zij sinds 2019 wat meer op de achtergrond actief en zijn de zoons Roy en Ruben verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering. Het bedrijf is vanaf de start in Etten-Leur zeer milieubewust op alle fronten. Ook voor hun duurzame vestiging in Oosterhout, sinds maart 2020, blijft dit de toekomstvisie.
Carwash 't Vosje
Op de locatie in Etten-Leur wordt 100% van het water hergebruikt. De gebruikte chemicaliën worden afgebroken door toepassing van miljarden bacteriën die in eigen putten zijn aangelegd. De bio-recyclingsinstallatie gaat waterverspilling tegen en zorgt dat chemicaliën niet in de grond terecht komen. Bekijk hier het filmpje ‘Huis van miljarden bacteriën’.

Ook op de gasloze locatie “Heihoef” in Oosterhout, die 3.000 m2 indoor wasgelegenheid biedt, wordt duurzaam gewerkt. Speciale technieken optimaliseren het systeem, zorgen dat meer auto’s per uur gewassen kunnen worden en minder water wordt verbruikt. Op de Heihoef wordt 95% van het water hergebruikt. ’t Vosje gaat verder dan hergebruik van water en speciale bacteriën!

Op het 1800m2 dak van ’t Vosje werden in januari 2021 maar liefst 470 zonnepanelen geplaatst. Via een app van het energiebedrijf is precies te zien hoeveel energiebesparing dit oplevert. De totale eindcapaciteit kan pas na een jaar exact vergeleken worden. Na slechts vier maanden blijkt echter dat ’t Vosje al 7.497,34 kg CO2-uitstoot heeft bespaard. De inzet van de zonnepanelen staat in 3 maanden al gelijk aan het niet hoeven kappen van 238 bomen die nu bespaard zijn gebleven.

Bovendien biedt ’t Vosje in samenwerking met U-N-P Handelsmaatschappij (waarvan Ruud Visser eigenaar is) de vernieuwde U-N-P nano-coating. Deze coating vormt een mooie aanvulling als het gaat om duurzaamheid. De coating zorgt dat er minder wasbeurten nodig zijn en levert zo een extra waterbesparing op. De beschermlaag is niet alleen geschikt voor auto’s. Door U-N-P Handelsmaatschappij wordt de maritieme sector en bedrijfsleven bediend. Ook op ramen van boten en kantoorpanden biedt dit product namelijk een uitkomst.