Oesterzwammen groeien op drab, zo circulair kan koffie zijn
Oosterhout, 16 juli 2024
Koffiedrab als voedingsbodem voor de teelt van oesterzwammen die vervolgens als vleesvervangers in kroketten en bitterballen verdwijnen. Het is een voorbeeld van de manier waarop Patrick van Vugt met zijn bedrijf Three P Coffee de zakelijke markt in de regio Oosterhout van duurzame koffie en thee voorziet.
Sterker nog, hij durft het wel aan om te claimen dat hij de duurzaamste koffieleverancier in de regio is. “Ga maar na, de koffiemachines die we leveren zijn 97% circulair, onze waterfilters zijn 100% circulair, suiker en creamers leveren we met een emballagesysteem en we vervoeren alles elektrisch. En ja, als klanten dat op prijs stellen halen we de koffiedrab gratis op zodat PrinsenZwam in Breda er oesterzwammen op kan kweken”, aldus Patrick van Vugt.
Sanering koffiemarkt tijdens corona
Hij begon Three P Coffee in het voorjaar van 2023, nadat hij negen jaar bij een landelijk opererende koffiedistributeur werkte, het laatst als lid van het MT in de functie van Office, Sales en Locatiemanager. De uitbraak van het coronavirus gaf het bedrijf een gevoelige dreun. De horeca ging op slot en werknemers genoten thuis in plaats van op de zaak van hun bakkie troost.
Voor Patrick betekende de gedwongen sanering het eind van zijn loopbaan bij de koffiedistributeur.
Duurzaam is vanzelfsprekend
Omdat hij de markt als geen ander kent besloot Patrick voor zichzelf te beginnen als koffieleverancier voor de zakelijke markt. Dat dit nu op een zo duurzaam mogelijke manier moet was voor hem vanzelfsprekend. “Wij hebben de problemen op het gebied van klimaat en milieu zelf veroorzaakt, dus is het niet meer dan normaal dat we dit zelf oplossen en niet doorschuiven naar volgende generaties. Onze duurzame en circulaire ambitie ligt besloten in de naam van mijn bedrijf, Three P Coffee staat voor planet, people en profit. Er zijn vrijwel geen bedrijven meer die niet willen bijdragen aan duurzaamheid. Als directies al niet zelf daarnaar streven dan worden ze daar door hun medewerkers wel op gewezen.”
Maximaal 45 kilometer rond Oosterhout
De zakelijke koffiemarkt is weerbarstig, ook al drinken we in Nederland jaarlijks zo’n veertien miljard kopjes koffie. “Ik ben vorig jaar begonnen met flyeren en koude acquisitie op industrieterreinen in de regio. Dat kostte veel moeite en leverde in verhouding niet zo heel veel op, maar deze nieuwe klanten legden wel de basis voor mijn bedrijf. Dat de groei niet zo snel als gedacht gaat komt enerzijds doordat contracten voor koffieautomaten en service voor een periode van vijf jaar worden afgesloten.
Anderzijds is de duurzame insteek van Three P Coffee weliswaar onderscheidend, maar kan ook tegen mij werken. Duurzaam is duur, denken veel mensen. Ik vind het ongemakkelijk om te zeggen, maar ik ben de goedkoopste leverancier. Doordat ik als ‘eenpitter’ vanuit huis werk heb ik helemaal geen overhead. Mijn partner doet de administratie en ik doe het onderhoud van machines. Daarbij garandeer ik dat ik storingen binnen twee uur verhelp. Daarom richt ik mij op een werkgebied van maximaal 45 kilometer rond Oosterhout.”
Schoolvoorbeeld van circulariteit
Inmiddels richt Three P Coffee zich met name op businessclubs en netwerkbijeenkomsten. “Dan kun je samen met anderen veel meer bereiken om duurzaamheid te bevorderen. Het levert mooie initiatieven en resultaten op. Zoals bijvoorbeeld PrinsenZwam. De koffieconsumptie in Nederland is goed voor 300 miljoen kilo koffiedrab. Het merendeel daarvan verdwijnt in de vuilnisbak. PrinsenZwam maakt van koffiedik een substraat dat de basis vormt voor het kweken van oesterzwammen. Die komen deels in vegetarische zwamkroketten en -bitterballen terecht. Een klant van mij is een cateringbedrijf in Oosterhout dat koffiedrab inlevert en op zijn beurt weer kroketten en bitterballen afneemt bij PrinsenZwam. Dat is een
schoolvoorbeeld van circulariteit.”
Van drab naar bodemverbeteraar
En ander bedrijf dat koffiedik levert aan PrinsenZwam is uitvaartorganisatie Zuylen in Breda. Het crematorium is grootverbruiker van koffie en zo kan Zuylen wekelijks veertig kilo koffiedrab aanleveren bij PrinsenZwam. De reststroom van het substraat dat overblijft na de teelt van de oesterzwammen bij PrinsenZwam vormt weer de basis voor vermicompost. Dat is organische mest die dient als bodemverbeteraar. Zuylen gebruikt deze mest weer in het begraafpark. Patrick ziet het als mooie voorbeelden. “Lokaal werken draagt sowieso bij aan duurzaamheid. Als we allemaal kleine stapjes zetten en op de lange termijn mikken komen we er wel.”