SDG 10 ‘Ongelijkheid verminderen’
column Paul Adels
Ongelijkheid in Oosterhout
Sinds enige tijd ben ik actief als ambassadeur voor SDG 10 ‘Ongelijkheid verminderen’. Het gaat erom dat vandaag de dag (te) veel mensen ongelijke toegang hebben tot kansen en mogelijkheden op allerlei gebied, zoals onderwijs, gezondheidszorg, werkgelegenheid en sociale mobiliteit. Als ik SDG 10 kernachtig zou moeten formuleren, dan kom ik uit op het volgende: We bevorderen de sociale, economische en politieke integratie van iedereen, ongeacht leeftijd, geslacht, beperkingen, etniciteit, huidskleur, afkomst, geloofsovertuiging of economische status.
In 2030 is Oosterhout een inclusieve samenleving met gelijke kansen voor iedereen.
Sociale samenhang is onontbeerlijk voor het goed functioneren van een samenleving. De sociale infrastructuur – familie, buren, vrienden, verenigingen en hulp en ondersteuning – vormt hiervan de basis. Mensen moeten mee kunnen doen, zodat ze zich deel van een groep kunnen voelen. Meer sociale
gelijkheid versterkt de sociale samenhang binnen een gemeenschap en verbetert daarmee de kansen voor en inclusie van iedereen. Hebben we een probleem?
Is er eigenlijk wel een probleem? We leven toch in een van de meest welvarende, vrije, democratische landen ter wereld? Ja, we hebben echt een opgave met elkaar. Of laat ik het maar ‘uitdaging’ noemen. Ook in Nederland – en Oosterhout – is sprake van kansenongelijkheid. Punt is dat dit vaak moeilijk
zichtbaar is. Omdat mensen zich ervoor schamen en het verbergen. Of omdat het zulke ingesleten patronen zijn.
De cijfers liegen er niet om. In Oosterhout wonen zo’n 1.200 minima, onder wie veel mensen met kinderen. In 2022 kregen 92 kinderen in zo’n 60 gezinnen op zaterdag een pakket uitgeleverd van de Stichting Jeugdontbijt met brood, beleg, fruit. Dat is betaald door de gemeente samen met een aantal supermarkten en sponsoren. En ook de voedselbank aan de Kanaalstraat merkt dat het aantal hulpvragers toeneemt, nog eens versterkt tijdens corona.
Oosterhout telt ongeveer 5.500 inwoners die laaggeletterd zijn. Dat is bijna 10%! Dit zijn mensen uit alle leeftijden die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Zij hebben een (veel) grotere kans op schuldenproblematiek, komen moeilijker mee op de arbeidsmarkt, bieden hun kinderen een minder sterke uitgangspositie in het onderwijs enzovoorts. Het Digi-Taalhuis is een samenwerkingsverband van maatschappelijke organisaties in Oosterhout, die nauw samenwerken om mensen met laaggeletterdheid te helpen. Belangrijke partners zijn: Bibliotheek Theek 5, Surplus, Curio, MidZuid, Vluchtelingenwerk en de gemeente. In 2022 zijn er 170 mensen geholpen tijdens de spreekuren van het Digi-Taalhuis Oosterhout, zijn er 126 mensen gekoppeld aan een Taalmaatje om hun taalvaardigheid te verbeteren en deden 392 mensen mee aan een van de praatpunten.
Mooie lokale initiatievenOosterhout is een actieve gemeenschap met een actieve gemeente. Dat is best uniek! Ook op het terrein van ‘Ongelijkheid verminderen’ vinden lokaal veel goede initiatieven plaats. Als ambassadeur van SDG Lokaal Oosterhout wil ik deze mooie initiatieven graag opsporen en goed voor het voetlicht brengen. Dat inspireert anderen weer om deel te worden van deze beweging. Een als iedereen naar eigen vermogen een steentje bijdraagt, kunnen we met elkaar in elk geval proberen om de duurzame doelen in 2023 te realiseren.
Een leuk en goed initiatief dat ik onlangs tegenkwam, was de oproep van de gemeente voor het delen van goede ideeën voor een inclusief Oosterhout. De gemeente stelt duidelijk dat in Oosterhout iedereen vrij moet zijn om te zijn wie je wilt zijn. Inwoners kunnen ideeën voor het inclusiever maken van Oosterhout vanaf 24 juli 2023 delen via
www.doemee.oosterhout.nl. Het college van burgemeester en wethouders gaan de ingediende ideeën beoordelen en besluiten welke uitgevoerd gaan worden. Heb jij een goed idee? Deel dat dan vooral; ook zo draag je bij aan een duurzamer Oosterhout.
Heb je zelf een initiatief dat je onder de aandacht zou willen brengen? Of heb je een tip of suggestie voor mij als ambassadeur om lokaal de ongelijkheid te verminderen? Neem vooral even contact met mij op via
p.adels@theek5.nl. Alvast bedankt en graag tot ziens!
Ambassadeur SDG 10: Ongelijkheidheid verminderen - Paul Adels , Directeur Theek 5