Kennisdocumenten over gezondheidszorg

Hier vind je alle informatie over SDG 3: gezondheidszorg. Daarnaast vind je allerlei belangrijke links naar partners en partijen die zich hier voor inzetten in Nederland.

Het Versterken van Gezondheid en Welzijn in Oosterhout: SDG 3

Een goede gezondheid en welzijn vormen de basis voor een bloeiende gemeenschap. In Oosterhout, een stad die bekendstaat om haar actieve levensstijl en zorgzame gemeenschap, kunnen we ons inzetten voor het verwezenlijken van de derde Duurzame Ontwikkelingsdoel (SDG 3) van de Verenigde Naties: goede gezondheid en welzijn. Het bevorderen van gezondheid en welzijn is niet alleen cruciaal voor individuen, maar ook voor het creëren van veerkrachtige en bloeiende lokale gemeenschappen.

Het belang van SDG 3 kan niet genoeg worden benadrukt. Een goede gezondheid is essentieel voor het bereiken van ons volledige potentieel en het genieten van een kwaliteitsvol leven. Het omvat niet alleen de afwezigheid van ziekte, maar ook het bevorderen van fysiek, mentaal en sociaal welzijn. Door te streven naar goede gezondheid en welzijn in Oosterhout kunnen we een omgeving creëren waarin mensen gedijen en waarin iedereen toegang heeft tot de gezondheidszorg en ondersteuning die ze nodig hebben.

Hoe kunnen we dit doel op lokaal niveau in Oosterhout aanpakken?

Hier zijn twee voorbeelden van manieren waarop we kunnen werken aan goede gezondheid en welzijn:
  1. Bevorderen van een gezonde levensstijl: Oosterhout heeft een overvloed aan recreatieve mogelijkheden en groene ruimtes. We kunnen het belang van een gezonde levensstijl bevorderen door het organiseren van sportevenementen, wandel- en fietsroutes, en het bieden van faciliteiten voor lichaamsbeweging. Door gezonde voeding te stimuleren en bewustzijn te creëren over het belang van een evenwichtige voeding, kunnen we mensen helpen gezonde keuzes te maken en obesitas en andere gezondheidsproblemen te voorkomen. Bovendien kunnen we samenwerken met scholen en bedrijven om een gezonde werkomgeving en onderwijsprogramma's te bevorderen.
  2. Versterken van mentale gezondheidsondersteuning: Mentale gezondheid is een belangrijk aspect van algemeen welzijn dat vaak over het hoofd wordt gezien. In Oosterhout kunnen we de toegang tot mentale gezondheidszorg en ondersteuning vergroten door het aanbieden van laagdrempelige hulpbronnen en voorlichting. Het organiseren van workshops en trainingen over stressmanagement, veerkracht en het verminderen van stigma rondom mentale gezondheid kan een verschil maken in het leven van individuen. Daarnaast kunnen we een netwerk van ondersteuningsgroepen en -organisaties opzetten om mensen met mentale gezondheidsproblemen te ondersteunen en te verbinden.

Het versterken van gezondheid en welzijn is een collectieve inspanning die betrokkenheid en samenwerking van zowel ondernemers als burgers vereist. Door middel van gezonde levensstijlinitiatieven en het versterken van mentale gezondheidsondersteuning kunnen we bouwen aan een gemeenschap waarin iedereen de kans krijgt om zijn volledige potentieel te bereiken.

Laten we ons samen inzetten voor goede gezondheid en welzijn in Oosterhout. Door gezonde keuzes te bevorderen en mentale gezondheidsondersteuning te versterken, kunnen we een omgeving creëren waarin iedereen gedijt en florerende gemeenschappen opbouwen

Goede gezondheid en welzijn voor iedereen? Wat een uitdaging!

Goede gezondheid en welzijn, ook wel bekend als SDG3, is een breed thema met vele speerpunten. Vaak verbonden aan andere SDG’s en eveneens vaak gelinkt aan doelstellingen die in eerste instantie alleen vanuit de overheid kunnen worden aangepakt. Terecht? Nee zeker niet, goede zorg en een gezond leven is onderdeel van onze samenleving en iedereen is er bewust of onbewust mee bezig. Maar hoe kan Oosterhout en haar inwoners nu ook werken aan praktische initiatieven en uitvoering?
Vaak wordt er door de media en nieuwsplatforms gesproken over de zorg; over de wachtlijsten, het tekort aan medewerkers en de steeds hogere kosten die niet meer geheel worden gedekt door de verzekeraar. Alles in de zorg heeft met elkaar te maken en begint ten allen tijde bij jezelf. De zorgaanbieders zijn er voor jou, al lijkt de drempel om te stappen naar de juiste zorgverlener steeds hoger te worden. Het is een trend die ook in Oosterhout steeds beter te zien is.

Zo stappen mensen minder snel naar de tandarts of laten zich maar deels behandelen bij de fysiotherapeut vanwege de gestegen kosten. ‘Wat niet gedekt wordt, laat ik maar even gaan’. Vaak is het resultaat dat wanneer de nood echt hoog is pas naar de zorgverleners wordt gestapt, met alle gevolgen (en kosten) van dien.

Het is dan ook tijd om als SDG ambassadeur vooral de wijken in te stappen en te praten met de zorgprofessionals. Allereerst om tijdlijnen te trekken en te zien wanneer bepaalde inwoners niet kiezen voor een afspraak bij de huisarts of zorgverlener, maar het even laten lopen én om een overzicht te krijgen van gevolgen van deze beslissing. Uiteindelijk kan er zo gewerkt worden aan uitvoerbare oplossingen. Wellicht in eerste instantie met een relatief lage impact, maar wel punten die direct kunnen worden meegenomen door het zorgaanbod.
Als ambassadeur vind ik het van hoog belang om te zorgen dat iedereen die zorg nodig heeft, deze ook krijgt en de zorgprofessionals een goede mogelijkheid hebben om met een innovatieve en start-up gedachtegang (creatief werken aan oplossingen met relatief weinig benodigdheden) te werken aan haalbare nieuwe ideeën.

In november vindt de eerste bijeenkomst plaats om openlijk en objectief te werken aan een overzicht. Alle zorgprofessionals zijn hierbij welkom. Ook ideeën over hoe we SDG3 kunnen behalen? Stuur een bericht en ik neem contact met je op!

SDG 3 Ambassadeur: Goede gezondheid en welzijn - Roland Rutten

Een duurzame samenleving bloeit op Park Zuiderhout

In het hart van het Brabantse Teteringen bloeit een unieke samenleving: Park Zuiderhout, waar bewoners niet alleen zorg ontvangen, maar ook deel uitmaken van een levendige gemeenschap. Angela de Jong, projectmanager en verantwoordelijk voor duurzaamheid, en Imke van Herpen, facilitair managerdelen in een interview hun inzichten over de aanpak om te verduurzamen binnen Park Zuiderhout.
Eigen Beheer voor Vertrouwde ZorgHet park onderscheidt zich door alles in eigen beheer te hebben, van de keuken tot de schoonmaakdienst. Imke van Herpen benadrukt het belang van vaste gezichten en weinig verloop voor de bewoners. "Wij noemen onszelf de ouderen woonwijk van Teteringen. Alle diensten zijn voor de mensen die wonen en huren. Recent is het plaatsingsbeleid aangepast in de huur woningen zodat ze de maatschappelijke functie nóg beter kunnen inzetten en de meest kwetsbare mensen op ons park kunnen laten wonen, als het thuis in de wijk niet meer gaat.

Duurzaamheid als LevensstijlPark Zuiderhout heeft zich sinds enkele jaren gecommitteerd aan duurzaamheid, met de ondertekening van de Greendeal 3.0 en het behalen van het zilverenCertificaat van de Milieuthermometer Zorg. Een van de pijlers is duurzame inkoop, waarbij gekeken wordt naar mogelijkheden zoals het gebruik van refurbished producten. Maar ook het verhogen van de bewustwording onder medewerkers is een belangrijk onderwerp.Angela de Jong, , onthult haar aanpak: "Omdat duurzaamheid onder mij valt, ben ik aan de slag gegaan om dat te laten leven bij de medewerkers. Daarom heb ik een duurzaamheidschallenge gestart, waarbij iedereen een actie kon aandragen en daarmee een maand lang in de schijnwerpers stond." Veel teams deden mee met uiteenlopende initiatieven.
Een opmerkelijk resultaat van deze challenge was de samenwerking met een start-up Gloovy Eco Gloves, zoals Imke van Herpen vertelt: "Ik was gewoon aan het scrollen op LinkedIn en kwam deze startup tegen die duurzame handschoenen produceert en heb contact met ze gezocht. Het product bleek nog echt in ontwikkeling te zijn." Samen met Gloovy Eco Gloves, gingen ze de uitdaging aan. Park Zuiderhout bleek een mooie test locatie te zijn om de handschoenen te testen. De weg naar duurzaamheid was echter niet zonder obstakels. Imke deelt: "De eerste handschoenen scheurde gemakkelijk, wij gaven dan feedback. Met deze feedback werd een nieuw model ontwikkeld. Dit ging een paar keer op en neer totdat er een handschoen was die voor iedereen goed zat, zowel bij de zorg medewerkers als de facilitair medewerkers. 

Het resulteerde uiteindelijk in een geslaagde samenwerking en de handschoenen werden met succes geïntroduceerd als duurzaam alternatief voor de traditionele latex of nitril handschoenen. Het productieproces van deze handschoenen is 50% duurzamer. De volgende stap is om de handschoenen ook gescheiden in te zamelen zodat er uiteindelijk weer handschoenen van gemaakt kunnen worden. Angela de Jong benadrukt het belang van snel schakelen: "Wij kunnen natuurlijk snel schakelen. We zijn een kleine organisatie, dus met een goede businesscase gaat het snel."Wat bleek cruciaal voor het succes van deze duurzaamheidsinitiatief. Imke vat het samen met een krachtige boodschap: "Gewoon beginnen en gewoon doen. Niet teveel beren op de weg zien." Angela de Jong voegt eraan toe dat ondanks de kritische reacties en vragen van grotere zorginstellingen, het belangrijkste voor Park Zuiderhout was dat de startup duurzaam en innovatief is, wat aansloot bij hun eigen kernwaarden en uiteraard voldoet aan de belangrijkste eisen.In een tijd waarin wegwerpproducten overvloedig waren, vonden ze in de duurzame handschoenen niet alleen een milieuvriendelijk alternatief, maar ook een financieel haalbare keuze.

Deze duurzaamheidschallenge blijft niet alleen een aanjager voor verandering, maar ook een inspirerend voorbeeld van hoe kleine stappen grote impact kunnen hebben in de zorgsector.

Gastronomische Vernieuwing:Park Zuiderhout omarmt ook vernieuwing in de gastronomische ervaring. Angela de Jong legt uit: " Van de 200 ondervraagde bewoners en mensen op de wachtlijst, geeft 78% aanmeer vegetarische opties te willen."  Ook het verspillingsonderzoek wat voor de tweede keer is uitgevoerd geeft belangrijke inzichten.In de keuken wordt een nieuw voedingsbeleid geïntroduceerd, met een fris menu en nieuwe producten. Seizoensgebondenheid staat centraal, waarbij verspillingsonderzoek heeft geleid tot een verfijning van het aanbod. Het aantal menu's is teruggebracht van 3 naar 2, met een focus op de wereldkeuken en een uitbreiding van vegetarische opties.Het vernieuwde voedingsbeleid gaat verder dan de inhoud van de maaltijden; het gaat ook over de benadering. "Het zit hem vooral in de benaming. Dus groentequiche aanbieden in plaats van vegetarische quiche. We willen vooral lekkere gerechten maken," voegt Angela toe.Een belangrijk aspect van het nieuwe beleid is het gebruik van lokale producten. Park Zuiderhout benadrukt de verbinding met de regio, waarbij ingrediënten van lokale boeren en producenten worden betrokken. Deze gastronomische vernieuwing draagt niet alleen bij aan een gevarieerde menukaart, maar onderstreept ook het engagement van het park om duurzaamheid en lokale samenwerking te omarmen.


Verbonden met de NatuurPark Zuiderhout benut de prachtige Brabantse natuur om het welzijn van bewoners te bevorderen. Met een eigen binnentuin die onderhouden wordt door een eigen tuiman en tuinvrouw bied Park Zuiderhout veel duurzame initiatieven voor bewoners. Zoals de groente en kruidentuin  wat verwerkt wordt in de gerechten voor het themadiner. Of de pluktuin waar bewoners zelf een bosje bloemen kunnen plukken. Ook wordt de tuin gebruikt voor het maken van bloemenstukjes voor in het gehele huis wat bijdraagt aan een zinvolle dagbesteding. Imke : "Ook worden hier veel wandelingengemaakt. We hebben onlangs een eigen blind wall geopend, zodat we ook onderdeel zijn van de blind wall tour uit Breda."

Maatschappelijke Betrokkenheid en PartnerschappenHet park onderhoudt actief partnerships met lokale gemeenschappen, bedrijven en organisaties om de maatschappelijke betrokkenheid te vergroten.

Duurzaamheidsuitdagingen en HulpvraagHoewel het park al stappen heeft gezet op het gebied van duurzaamheid, zijn er nog uitdagingen, met name op het gebied van afvalscheiding en meubel refurbishment. Angela de Jong sluit af met een hulpaanbod: "Heb je vragen over duurzaamheid? Wil je met duurzaamheid aan de slag in jouw organisatie? Wij denken graag mee. Ga niet opnieuw het wiel uitvinden." Ook benoemen dat andere startups die hun bedachte product in de praktijk willen testen, altijd bij ons aan mogen kloppen?

Park Zuiderhout is niet alleen een zorginstelling; het is een levende gemeenschap die duurzaamheid omarmt als een levensstijl, waar bewoners niet alleen zorg ontvangen, maar ook actief deelnemen aan het vieren van het leven en het behoud van de planeet voor toekomstige generaties.
Binnenkort meer...

Deze pagina zal de komende periode groeien met meer relevante informatie van Oosterhoutse ondernemers, burgers en ambassadeurs