‘De jeugd betrekken bij taken van de gemeente is ontzettend belangrijk’, zegt Sandra. In dit artikel lichten we een aantal prachtige projecten toe die ongelijkheid op verschillende gebieden als armoede, maar ook kennis, tegengaan.
Beleid maken we samen
We willen jongeren betrekken bij het maken van nieuw beleid. Over onderwerpen zoals alcohol of het inrichten van een nieuwe sportplek in de openbare ruimte kunnen jongeren prima meedenken. Ze geven input vanuit eigen ervaringen en die van vrienden. ‘Door de jongeren een stem te geven en te laten zien hoe het maken van beleid werkt, krijgen we goede input rechtstreeks vanuit de doelgroep’, licht Sandra toe.
Jongeren vragen subsidie aan
Een ander prachtig voorbeeld is het JONG ZAPP Project. Jongeren organiseren zelf een activiteit waarvoor ze subsidie kunnen aanvragen. Aan de hand van eenvoudig formulier van één A4, dienen ze zelf hun aanvraag in. Sandra: ‘Ze leren ervan en krijgen er direct iets voor terug. Een prima leerschool! Gemeente Oosterhout geeft twaalf keer per jaar een bedrag van €500,00 uit aan dergelijke aanvragen.’
De Raadzaal in!
Met het spel Democracity leren jongeren hoe het gemeentebestuur werkt. Wat is precies een politieke partij en waarover wordt gediscussieerd? Jongeren komen zo direct in contact met de gemeente. Bij de besprekingen is een raadslid of wethouder aanwezig. ‘Het vak burgerschapsvorming krijgt ineens een heel andere impact. Bovendien maak je De stad Democracity samen. Jongeren leren argumenteren en luisteren naar anderen. Hierdoor worden ze tenslotte ambassadeurs van de democratie richting hun ouders en vertellen hoe belangrijk het is naar de stembus te gaan. Dat maakt de cirkel van dit project mooi rond’.
Kinderstembureau & vuurwerkcampagne
Tijdens de verkiezingen heeft Gemeente Oosterhout sinds een aantal jaar een familiestembureau in het stadhuis staan. Voor de kinderen is er dan een speciaal stemhokje met een eigen verkiezing. ‘Zo hebben ze een keer gestemd over wat ze het liefst bij een film zouden willen snacken; een muffin of een ijsje. De meeste stemmen gelden uiteraard. Een paar weken later kregen ze bij de film, georganiseerd door JONG, een ijsje. Spelenderwijs leren we ze hiermee hoe stemmen werkt, licht Sandra toe’.‘Ook bij onderwerpen als Oud & Nieuw betrekken we jongeren. Hoe houden we het leuk voor ze?’ Volgens Sandra is het cruciaal om de jeugd te laten meedenken en adviseren over hoe ze veilig toch een toffe invulling kunnen geven aan deze bijzondere avond.
Fitcoins: bewegen en scoren met een app!
Een programma waar we in 2022 mee van start gaan: Fitcoins. In tijden van Covid-19 belangrijker dan ooit tevoren. Door te bewegen kunnen jongeren ‘coins’ verzamelen. Deze zijn in te wisselen voor kortingen of vouchers bij bedrijven in Oosterhout. Hoe meer mensen meedoen, hoe succesvoller het programma wordt. ‘Je kunt hierbij denken aan verenigingen die deelnemen, scholen die samen inschrijven en er een wedstrijdelement aan toevoegen. Het zou prachtig zijn als we het winkeltje voor de jongeren konden vullen met behulp van Oosterhoutse bedrijven en ondernemers.’
Je kunt als bedrijf een voucher aanbieden waarmee jongeren goedkoper sportspullen kunnen kopen. Of een dag stagelopen bij een sportschool als je 100 coins hebt verzameld. ‘Als er maar genoeg hippe rewards zijn waarmee jongeren getriggerd, worden komen ze vanzelf in actie! Zoals de zeer gewilde kaarten voor alcoholvrij carnavalsavonden in De Bussel, waar al eens coole artiesten als Bizzies en Manuel Broekman optraden!’ Sandra benadrukt: ‘Als we producten en activiteiten kunnen aanbieden die voor jongeren in armoede niet mogelijk zijn, zou dit het initiatief nog rijker maker. Zonder dat het opvalt, bied je deze doelgroep kansen. Op een laagdrempelige manier waarbij gezondheid voorop staat!’
Meer lezen over dit initiatief of deelnemen?
Lees hier het volledige verhaal van oprichter René Sielhorst!Meer informatie over JONG is te vinden via de website van de gemeente.
Www.oosterhout.nl/jong Jongeren volgen ons via Instagram @jonginoosterhout