Alternate Text
SDG 8
02 augustus 2021

Duurzame economische groei op vele fronten


In Oosterhout streeft de gemeente ernaar om de economische groei in stand te houden. We ondersteunen productieve activiteiten, waardevolle banen, ondernemerschap, creativiteit en innovatie, en de bevordering van groei in het mkb.

Werkgelegenheid in Oosterhout en daarbuiten

Gemeente Oosterhout biedt veel werkgelegenheid aan mensen in Oosterhout en daarbuiten. Ondernemers, onderwijs en overheid werken intensief samen om vraag en aanbod op de arbeidsmarkt goed op elkaar aan te laten sluiten.[i] Oosterhout kent een stabiele mix van sectoren. Werkgevers en onderwijsinstellingen zijn met continu met elkaar in verbinding om te zorgen dat jong ‘human capital’ met bedrijven in contact komt.[i]  Oosterhout 2030; een vooruitblik naar de toekomst van Oosterhout. 

De aard van de werkzaamheden zal in 2030 wezenlijk veranderd zijn. Vergrijzing en onvoldoende jongeren om uitstroom op te vangen, bieden kansen voor arbeidsmigranten. Bovendien hebben technologische ontwikkelingen invloed op de arbeidsmarkt. Gemeente Oosterhout zet in op de ‘basisbaan’ die ervoor zorgt dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleid worden naar passend en blijvend werk.
Esther van Dijk

In gesprek met Esther van Dijk

Als Arbeidsmakelaar bij Gemeente Oosterhout heeft Esther van Dijk dagelijks te maken met het thema duurzaamheid. Goede aansluiting van onderwijs op arbeid is essentieel. Maar ook investeren in relaties met mensen en bedrijven.

Oosterhout SDG Lokaal ging met Esther in gesprek over haar rol als arbeidsmakelaar en projectadviseur re-integratie bij Gemeente Oosterhout en WSP MidZuid. Over de dagelijks de verbinding die gemaakt wordt tussen o.a. mensen die vallen onder de Participatiewet en het bedrijfsleven.

 “Met onze partners zorgen we samen voor duurzaam werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Door mensen rechtstreeks te bemiddelen naar (betaald) werk of, voor mensen met een grotere afstand, via activerings- en voorschakeltrajecten in de regio Oosterhout. Mijn drive komt voort uit het eenvoudige principe dat iedereen die wil werken ook kan werken en een plek verdient op de arbeidsmarkt. De een heeft een helpende hand nodig, de ander kun je juist iets extra’s bieden’’ aldus Esther.

Het volledige verhaal van Esther over de kracht van lokale ondernemers en de vooruitzichten van meer succesvolle plaatsingen lezen? Lees hier het volledige artikel!

 

Lees meer
SHOPLOKAAL

Krachten bundelen: Oosterhout. De smaak te pakken

Gemeente Oosterhout wil de binnenstad helpen met het creëren van groei. Niet alleen gericht op economische aspecten maar ook op duurzaam functioneren.

In dit kader heeft Stichting Bruisende Binnenstad (gevormd door vertegenwoordigers van de centrumondernemers in cultuur, shoppen en horeca) twee jaar geleden een campagne laten ontwikkelen die aansloot bij de overkoepelde centrumcampagne 'Oosterhout. De smaak te pakken'.

De slogan die enerzijds subtiel refereert aan de Oosterhoutse historie (eerst eten zeggen ze in Oosterhout en de dominante aanwezigheid van de foodindustrie). En die anderzijds Oosterhout positioneert als actief en actueel met een dynamisch en veelzijdig centrum. Het doel was destijds met een goede campagne het mooie en actieve centrum actiever en scherper te positioneren en betrokkenheid en zichtbaarheid te creëren bij alle burgers uit Oosterhout en wijde omgeving.

Om meer inzicht te krijgen in de prachtig lokale campagnes die ontwikkeld werden gingen we in gesprek met Arno Meulendijks, eigenaar en creatief brein van het Oosterhoutse communicatiebureau Fairmind bright creatives.  

Benieuwd naar het verhaal achter de campagne Shop Lokaal, het effect ervan op de binnenstad en wat er dit najaar op de planning staat? Klik hier voor het volledige artikel!

Lees meer

John Martens over duurzame bedrijfsvoering

Bij veel ondernemers bestaat nog onduidelijkheid over Sustainable Development Goals en het duurzamer inrichten van je bedrijf volgens de Global Goals.

We gingen het gesprek aan met John Martens, directeur Koninklijke Martens, die duurzaamheid in brede zin centraal heeft staan binnen zijn onderneming.

Martens Groep

Benieuwd naar de visie van Martens en hoe komt dat de menselijke factor zoveel teweegbrengt?

Lees hier het volledige artikel!