SDG Nieuws Oosterhout

QR4GlobalGoals laat zien wat gemeente aan duurzaamheid doet

11 maart 2022

QR4GlobalGoals is een nieuw concept waarmee gemeenten – via een QR-code – duidelijk laten zien hoe ze werken aan de 17 duurzame werelddoelen.

Samen ondernemen voor een duurzamere wereld

10 maart 2022

21 april 2022 – 17:30 inloop

Oosterhout SDG Lokaal gaat verder als Stichting en neemt stappen om de werelddoelen te vertalen naar lokale actie! Om dit te vieren nodigen we je van harte uit voor het eerste Oosterhout SDG Lokaal- ondernemersevent van 2022.

Wat kun je verwachten op 21 april?
We nemen je deze avond mee in waardevolle gesprekken met onder meer Marianne van Keep, recent verkozen tot MVO-manager van het jaar 2021 en Jaap de Vries die vertelt over duurzaam ondernemen voor MKB’ers. En natuurlijk hoor je alles over workshops, stappenplannen om de duurzame doelen in je bedrijfsbeleid te verankeren en de support die we daarbij bieden.

Met drie nieuwe overzichtelijke pakketten bieden we alle organisaties, groot of klein, de juiste tools die bijdragen aan het toekomstbestendiger maken van jouw bedrijf! Lees meer

Crowdfundingsactie Natuurspeeltuin MEK Oosterhout

24 januari 2022

Naast de recreatieve en sociale functie heeft Stichting MEK nog andere belangrijke functies die van waarde zijn voor alle inwoners van Oosterhout en omgeving. Dit keer zoomen we in op de educatieve rol en hoe belangrijk de komst van een nieuwe Natuurspeeltuin is voor jongeren. Althans, áls de crowdfunding haar doel haalt! 

Het MEK wil voor de kinderen meer speelruimte en ontmoetingen met de natuur! Daarom zetten zij alles op alles om een fantastische natuurspeeltuin, toegankelijk voor alle kinderen te realiseren!

Politiek vraagt 200 Brabanders advies over betaalbaarheid duurzame warmte

21 januari 2022

Wethouder Marcel Willemsen roept Oosterhouters op zich aan te melden voor de bijeenkomsten met de titel ‘Brabant Praat over betaalbare energie’. 

Jongeren in Oosterhout belonen met Fitcoins

17 januari 2022

Statistieken laten zien dat 97% van de jongeren in het bezit is van een smartphone. Het Fitcoins-project maakt gebruik van de smartphone om gezondheid te bevorderen, zonder dat het de bedoeling is dat jongeren nog meer tijd op een scherm doorbrengen. De app stimuleert tot meer bewegen én gaat ook ondersteunen bij een gezond voedingspatroon en financiële fitheid. Het initiatief sluit prachtig aan bij SDG10 – verminderde ongelijkheid.

Start-ups en ongelijkheid

17 januari 2022

Lees hier het volledige interview dat we hadden met Roland Rutten van 2R Enterprises. Over ongelijkheid en wat dit inhoudt voor start-upondernemingen.

Oosterhout en ongelijkheid onder jongeren

11 januari 2022

In het kader van SDG 10 ‘Verminderde ongelijkheid’ gingen we in gesprek met Sandra den Ridder, projectleider JONG & Cultuur. Sandra is betrokken bij heel verschillende projecten. Denk aan de jaarlijks terugkerende Zomerkaravaan, de Week van Respect en de organisatie Buitenspeeldag. Samen met collega Bibi Schuurs zet zij zich in om kinderen en jongeren te laten ontdekken dat ze zelf aan hun eigen stad of dorp kunnen bijdragen.  

Interview Piet Ackermans - Verdieping op SDG Action Days 2021

11 november 2021

Eerst verduurzamen’, zeggen ze in Oosterhout!
Betaalbare duurzame energie, gendergelijkheid en geen armoede meer in de wereld. En zo zijn er nog veertien Sustainable Development Goals (SDG's) waar bedrijven aan kunnen bijdragen. Precies vijf jaar geleden werden ze in het leven geroepen door de Verenigde Naties. Als Opgaveleider Duurzaamheid helpt Piet Ackermans van Gemeente Oosterhout bedrijven lokaal een positieve bijdrage te leveren aan deze werelddoelen.

Interview Marcel Willemsen Verdieping op SDG Action Days 2021

01 november 2021

Als wethouder van Gemeente Oosterhout, heeft Marcel Willemsen onder meer Duurzaamheid, Sociale Zaken, Financiën en Arbeidsmarkt en -participatie in zijn portefeuille. Een taak waarin de sustainable development goals overal vertegenwoordigd zijn. Vorig jaar hees hij de SDG-vlag op 25 september voor het eerst, de dag waarop Oosterhout ook een Global Goals Gemeente werd.

Mgr. Frencken College en Onderwaterplastic

19 oktober 2021

Al vijf jaar lang draagt Miranda van Bragt , docente CKV (Culturele en Kunstzinnige Vorming) met haar creatieve blik en brede ervaring bij aan de Duurzaam Oosterhout Week. Dit jaar kregen haar leerlingen een bijzondere opdracht toegewezen; het maken van een ‘onnatuurlijk groen’ decor voor de lezing van Florian Dirkse in Theater De Bussel.

Voor het eerst dat alle CKV-docenten en de docent filosofie hebben meegedaan. Wat inhoudt dat alle leerlingen uit 4havo en 5vwo op een eigen manier aan de duurzaamheidsweek hebben bijgedrage! Bij filosofie hebben ze serieus ingewikkelde opdrachten moeten maken die de leerlingen (én docenten) aan het denken hebben gezet en hoofdbrekens hebben gekost.

Natuur in de wijk!

14 oktober 2021

Sinds kort is de gemeente Oosterhout gestart met het project Natuur in de Wijk om de biodiversiteit in het stedelijk gebied te verhogen. Het project dat al in 13 gemeenten loopt, wordt uitgevoerd door adviesbureau Orbis, met subsidie van de provincie Noord-Brabant. Samen maken we een beter leefgebied voor vogels en insecten in de wijk.

In gesprek met Ferdy Naafs, Opgaveleider Onderwijs

14 oktober 2021

Vanuit zijn rol als opgaveleider wijkgericht werken is Ferdy Naafs al meer dan twee jaar betrokken bij de bevordering van gelijke ontwikkelingskansen binnen Oosterhout.

Sinds september 2021 vervult Ferdy de rol van Opgaveleider Onderwijs en gingen we met hem in gesprek over duurzaamheid en onderwijs. Een veelomvattend onderwerp, wat uiteenloopt van de inhoudelijke kant van het onderwijs en het aanleren van competenties, fysieke duurzaamheid tot het investeren in bewustwording en toekomstpotentie van de jeugd.

Taal! De sleutel tot de wereld bij Theek5

12 oktober 2021

De bibliotheek staat van oudsher bekend om een gevarieerd en uitgebreid aanbod van boeken, tijdschriften, puzzels en ontwikkelmaterialen. In het Nederlands en in andere talen. Theek5 doet nog veel meer!

Praktijkschool De Zwaaikom & duurzaamheid

12 oktober 2021

In het kader van inclusief, gelijkwaardig en goed onderwijs voor iedereen – SDG 4 - gingen we in gesprek met Salo Timmermans, directeur, en Robert Bertens, adjunct-directeur van Praktijkschool De Zwaaikom. De doelgroep van De Zwaaikom bestaat uit jongeren die door diverse beperkingen niet in staat worden geacht om met succes een reguliere (beroeps)opleiding te volgen. Jongeren voor wie overwegend een speciale leer- en opvoedingsbenadering wordt geboden.

In gesprek met burgemeester Mark Buijs over de SDG's in Oosterhout

11 oktober 2021

Vanuit zijn rol als burgemeester van Oosterhout ziet Mark als belangrijkste taak inwoners te motiveren om een bijdrage te leveren aan een betere leefomgeving van de stad waar we met zijn allen wonen, werken, leven en dus kunnen blijven genieten van alles om ons heen.

Op 21 september, Prinsjesdag, heeft koning Willem-Alexander in zijn troontrede benadrukt dat de komende jaren extra inspanningen nodig zijn als het gaat om klimaat, de Green Deal en duurzaamheid. De regering zet in op verduurzaming en wil kijken naar een versnelling van klimaatregelingen waar nodig. Tegelijkertijd bieden deze ontwikkelingen ook kansen.

Duurzaam ondernemen en de SDG's implementeren in jouw bedrijf?

27 september 2021

Ben je als onderneming nog niet bezig met de SDG's? Of heb je er al wel van gehoord maar er niet de tijd voor deze (verder) in jouw bedrijf te implementeren? Studenten van Avans Hogeschool in Breda helpen je dit najaar nog!

Duurzame lokale groei

09 augustus 2021

Lokale economische groei, maar dan wel duurzaam

Gemeente Oosterhout streeft naar instandhouding van de economische groei. Productieve activiteiten, waardevolle banen en ondernemerschap. Creativiteit, innovatie en bevordering van groei van het mkb worden ondersteund. Goede aansluiting van onderwijs op arbeid is essentieel.   Ook Gemeente Oosterhout biedt werkgelegenheid aan mensen in Oosterhout en daarbuiten. Ondernemers, onderwijs en overheid werken intensief samen om vraag en aanbod op de arbeidsmarkt goed op elkaar aan te laten sluiten.[1] Oosterhout kent een stabiele mix van sectoren. Werkgevers en onderwijsinstellingen zijn met continu met elkaar in verbinding om te zorgen dat jong ‘human capital’ met bedrijven in contact komt.  

De aard van de werkzaamheden zal in 2030 wezenlijk veranderd zijn. Vergrijzing en onvoldoende jongeren om uitstroom op te vangen, bieden kansen voor arbeidsmigranten. Bovendien hebben technologische ontwikkelingen invloed op de arbeidsmarkt. Gemeente Oosterhout zet in op de ‘basisbaan’ die ervoor zorgt dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleid worden naar passend en blijvend werk.

Duurzame bedrijfsvoering in de praktijk

03 augustus 2021

In gesprek met John Martens

Bij veel ondernemers bestaat nog onduidelijkheid over Sustainable Development Goals en het duurzamer inrichten van je bedrijf volgens de Global Goals. We gingen het gesprek aan met John Martens, directeur Koninklijke Martens, die duurzaamheid in brede zin centraal heeft staan binnen zijn onderneming.

Krachten bundelen voor een duurzame Oosterhoutse binnenstad

03 augustus 2021

Oosterhout. De smaak te pakken

Gemeente Oosterhout wil de binnenstad helpen met het creëren van groei. Niet alleen gericht op economische aspecten maar ook op duurzaam functioneren. In dit kader heeft Stichting Bruisende Binnenstad (gevormd door vertegenwoordigers van de centrumondernemers in cultuur, shoppen en horeca) twee jaar geleden een campagne laten ontwikkelen die aansloot bij de overkoepelde centrumcampagne “Oosterhout. De smaak te pakken”.

De slogan die enerzijds subtiel refereert aan de Oosterhoutse historie (eerst eten zeggen ze in Oosterhout en de dominante aanwezigheid van de foodindustrie). En die anderzijds Oosterhout positioneert als actief en actueel met een dynamisch en veelzijdig centrum.  Het doel was destijds met een goede campagne het mooie en actieve centrum actiever en scherper te positioneren en betrokkenheid en zichtbaarheid te creëren bij alle burgers uit Oosterhout en wijde omgeving.

Om meer inzicht te krijgen in de prachtig lokale campagnes die ontwikkeld werden gingen we in gesprek met Arno Meulendijks, eigenaar en creatief brein van het Oosterhoutse communicatiebureau Fairmind bright creatives.eel ondernemers

De Voedseltuin, waar staan we nu?

07 juni 2021

Als een van de eerste partners sloot De Voedseltuin in oktober 2020 aan bij het platform Oosterhout SDG Lokaal. Natuurlijk blijven we graag op de hoogte van de ontwikkelingen van onze partners en delen we deze informatie met je.

Lees hier meer over waar De Voedseltuin nu staat en waar de mensen achter dit mooie initiatief mee bezig zijn!

Döhler - frontrunner op gebied van duurzaamheid

07 juni 2021

Wereldwijde corporate speler Döhler is frontrunner op gebied van duurzaamheid in de drankindustrie. Het bedrijf wordt gekenmerkt door een “ plant-based”  profiel met primaire scope op alles wat drinkbaar is. Van vruchtensappen, puree, en concentraten voor grote frisdrank- of alcoholische merken tot alternatieven voor producten van bedrijven als Oatly en Alpro. Met een van de grootste en belangrijkste producenten in Oosterhout vertellen we graag meer over de aanpak van Döhler op gebied van duurzaamheid.

Interview Nicolette Loonen, ambassadeur SDG Lokaal regio Oosterhout

07 juni 2021

Even voorstellen. Als ambassadeur van SDG Lokaal zet Nicolette Loonen zich in om bedrijven binnen de Gemeente Oosterhout op weg te helpen met duurzaamheid. Als founding partner van TOSCA (Tribe of sustainability Change Agents), een adviesbureau gericht op duurzaamheid, kent zij de zakelijke markt op dit gebied als geen ander. Lees hier meer over Nicolette!

Duurzaam Oosterhout Week 2021

25 mei 2021

Duurzaam Oosterhout Week, de voorbereidingen in volle gang!

Van start VANG-NACO naar eerste QuickScans

13 april 2021

In 2020 startten een aantal enthousiaste ondernemers samen met Gemeente Oosterhout en Avans Hogeschool een samenwerking als aanjager van een ‘circulair innovatie’-onderzoeksprogramma. Bedrijven en gemeenten brengen hierin samen problematische afval- en grondstoffen in Oosterhout in kaart. Het project kreeg de naam VANG-NACO (Van Afval Naar Grondstof en Nul Afval Collectief Oosterhout).

SDG's komen samen; duurzaam en sociaal wonen met THEBOXSYSTEM

01 april 2021

Modulaire en verplaatsbare gebouwen die passen op elke plek. Hiermee speelt THEBOXSYSTEM innovatief in op de vraag naar meer duurzaamheid. Met het realiseren van compacte, flexibele, betaalbare en kwalitatieve ‘communities’ wil het Oosterhoutse bedrijf serieuze huisvestingsproblemen tegengaan en leefbaarheid vergroten. Het concept heeft bovendien een bijzondere invloed op het sociaal domein. Zo is er voor verschillende gemeenten een concept met woningen zonder ‘eigen tuin’ ontwikkeld met als doel dat bewoners elkaar buiten meer zouden opzoeken. De werkwijze bevordert sociale cohesie en laat zien dat je een probleem als eenzaamheid deels kunt aanpakken door een ruimte op een bepaalde manier in te richten. 

Hidden Styles brengt eenheid in winkelconcept naar buiten met groene gevel

01 april 2021

Een winkel vol inspiratie op het gebied van fashion, schoenen, lifestyle en woondecoratie waar aandacht wordt besteed aan duurzaamheid. Ondernemers Inge en Gérard Diesveld hechten veel waarde aan ‘zero waste’ en hebben bewust gekozen voor een sobere, tijdloze winkelstijl met producten van goede kwaliteit. “We streven naar een lange termijn shopgedachte waarbij je het jaar erop, in een andere combinatie, onze spullen nog heel goed kunt dragen. Zo gaan we overproductie en daarmee verspilling tegen.

SDG-partner Carwash 't Vosje wast duurzaam

29 maart 2021

Het logo van Carwash ’t Vosje zegt meer dan je denkt, en wel over duurzaamheid. De vlinder staat centraal voor een schone omgeving. Het is een van de speerpunten van dit familiebedrijf dat na meer dan 20 jaar bedrijvigheid nog steeds bij elke behandeling gehandhaafd blijft. Carwash ’t Vosje is opgericht door Heidi en Ruud Visser in Etten-Leur. Na jaren ondernemerschap zijn zij sinds 2019 wat meer op de achtergrond actief en zijn de zoons Roy en Ruben verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering. Het bedrijf is vanaf de start in Etten-Leur zeer milieubewust op alle fronten. Ook voor hun duurzame vestiging in Oosterhout, sinds maart 2020, blijft dit de toekomstvisie.

Cijfers voor kinderarmoede op wijkniveau

15 maart 2021

Het CBS publiceerde onlangs het dashboard armoede thuiswonende kinderen. Dit dashboard biedt informatie over huishoudens met kinderen in relatie tot verschillende kenmerken waaronder inkomen, inkomensbron, welvaart, opleidingsniveau, betalingsachterstand zorgpremie en re-integratie, over de periode 2015-2018.

De gegevens zijn beschikbaar op gemeente- en soms ook wijkniveau.

Studeren in een zeecontainer? Dat kan vanaf nu in Oosterhout. De Loods 16 is geopend!

08 maart 2021

Het is zover! De Loods 16 is geopend! Enkele maanden geleden ontstond het idee een werkplek te ontwikkelen voor jongeren op het oude Galvanitasterrein in Oosterhout. Om een plek te creeeren waar jongeren rustig kunnen leren. Niet iedereen heeft die mogelijkheid namelijk thuis. Het is een prachtige locatie geworden waar leeftijdsgenoten elkaar kunnen ontmoeten. Zeker in tijden van Covid-19 tijd is die behoefte onder jongeren groot. Bezoek hier onze website!

De meest energiezuinige woningen van Noord-Brabant staan in Oosterhout!

08 maart 2021

De gezamelijke inzet op duurzaam wonen in de Gemeente Oosterhout loont!

Gratis webinar 'Zon, wind en water' op 10 februari!

08 februari 2021

In het webinar ‘Zon, wind en warmte in West-Brabant’ van RES Brabant krijg je allerhande informatie over het opwekken en inzetten van duurzame energie in deze regio.

Wil je hier meer over weten? Meld je dan aan voor het gratis webinar 'Zon, wind en water' van RES Brabant!

Gezonde stapjes, gezonde levensstijl

04 februari 2021

Langs een aantal wegen in Oosterhout zijn ze duidelijk te vinden. Grote blauwgroene borden met bemoedigende woorden. Hiermee wil ZoHealthy Leefstijl & Preventie alle inwoners van Oosterhout een hart onder de riem steken in de voortdurende lockdown. 

Belastingvoordeel voor groene daken en gevels

01 februari 2021

Bedrijven kunnen met belastingvoordeel investeren in klimaatadaptieve en milieuvriendelijke maatregelen als MIA en Vamil. In 2021 zijn daar twee investeringen bij gekomen: groene daken en groene gevels bij woningen.

Gedragsbarrières bij bedrijfsafvalscheiding

01 februari 2021

Op de site P+ verscheen een interessante special over gedragsbarrières bij bedrijfsafvalscheiding en hoe multinationals de circulaire economie kunnen vertragen.  In deze special komen Piet Ackermans, opgaveleider duurzaamheid, en Mitchel Droog, docent-onderzoeker van Avans volop aan het woord over bedrijventerreinen en circulariteit. 

De Duiventoren behaalt weer keurmerk Goud bij Green Key!

28 januari 2021

Natuurkampeerterrein en B&B heeft dit jaar voor de tiende keer op rij het duurzaamheidskeurmerk Goud bij Green Key behaald. Dat is het hoogst haalbare.

Theek 5 heeft het druk!

14 januari 2021

De Theek Away Service van de bieb heeft het druk. Tijdens de lockdown is lezen weer helemaal in. De bibliotheken in de regio Oosterhout 

Duurzame fiets en tiny houses bij Tricorp Businesscenter

14 januari 2021

Tricorp Businesscenter gaat op de duurzame toer! Elektrische fietsen, 35 tiny houses en zonnepanelen op het dak.

SUBSIDIE 'TEL MEE MET TAAL'  OOK IN 2021

14 januari 2021

'Tel mee met Taal' biedt een jaarlijkse subsidie voor activiteiten gericht op het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid. Ook in 2021 kun je als werkgever subsidie aanvragen om te investeren in de basisvaardigheden van je werknemers. 

 

Eet met je hart!

11 december 2020

Prachtige SDG-doelen bij elkaar! Eet met je hart-campagne van de Stichting Met je hart en diverse ondernemers binnen Oosterhout, brengt duurzame doelen in de praktijk! 

VANG en NACO bundelen krachten:
samen van afval naar grondstof

01 december 2020

In Oosterhout bestaat binnen het Platform Duurzaamheid de werkgroep VANG: Van Afval Naar Grondstof. Zes enthousiaste ondernemers willen samen met gemeente en bedrijven stappen zetten in het circulair maken van Oosterhout. Begin november besloot de werkgroep samen te gaan met het Nul Afval Collectief (NACO) van Gemeente Oosterhout en Avans Hogeschool.

In Oosterhout doen we meer voor elkaar!

20 november 2020

In een tijd waarin corona een forse impact heeft op sociale contacten, vormt eenzaamheid onder ouderen een groot probleem. Het platform Oosterhout Voor Elkaar brengt mensen met een (hulp)vraag, vrijwilligers en maatschappelijke organisaties samen. Ook ondernemers kunnen een bijdrage leveren.

20 november, een bijzondere dag!

20 november 2020

We zien op 20 november verschillende SDG’s bij elkaar komen. Deze dag is uitgeroepen als de Dag van de Ondernemer. Maar deze dag is ook de Internationale Dag van de Rechten van het Kind en richt zich op het beschermen van kinderen in het bijzonder.

Gemeente Oosterhout hijst de SDG-vlag!

22 september 2020

Op 25 september 2020 was het exact vijf jaar geleden dat de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) werden opgesteld. Deze dag is ook de SDG Action Day. In de afgelopen vijf jaar is veel bereikt, echter de komende tien jaar zullen nog veel zaken moeten worden aangepakt om in 2030 alle doelen te bereiken.